Wednesday, October 31, 2018

Mahasiswa petani minggu 6


Assalammualaikum dan selamat sejahtera kepada pengunjung setia blog ini.  Pada minggu ke-6 ini kami telah menjalankan satu amali tentang cara untuk membuat baja organik dengan menggunakan bahan-bahan yang diperlukan. Antara eksperimen yang dijalankan untuk melakukan baja organik ialah FAA(Fish Amino Acid), FPJ(Fermented Plant Juice), FFJ (Fermanted Fruit Juice), Kulit Telur(CaP). Selain itu, kami juga melakukan amali racun serangga organik. Sebelum memulakan amali ini kami telah diberi penerangan oleh Pn Salina terlebih dahulu tentang amali ini. Selepas itu, kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan untuk menyiapkan bahan-bahan yang diperlukan seperti ikan, pisang, bawang putih, sayur, cili dan lain-lain sebelum memulakan amali. Alhamdulillah, kami dapat menyiapkan semua eksperimen tersebut pada hari yang sama. Seterusnya, kami akan menerangkan langkah-langkah untuk membuat amali ini.


SPPL 1212: PEMBIAKAN DAN PENGURUSAN TANAMAN
AMALI BAJA ORGANIK
Pengenalan : Untuk mengkaji jenis unsur-unsur nutrient yang terdapat dalam baja organik.
Objektif : membuat empat jenis baja organik
FAA (Fish Amino Asid)
Bahan-bahannya:
1.      Gula merah (1kg) (dicairkan dengan 2000 Ml air)      landas cincang
2.      Isi ikan atau isa ikan                                                     pisau
3.      Botol plastik                                                                 mangkuk/besen
4.      Kertas putih A4                                                            mangkuk/cawan
5.      Pengikat
Cara-cara :
1.      Sisa atau isi ikan dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermantasi
2.      Campurkan berama gula merah atau molasses pada kadar nisbah 1:1 (80Ml)
3.      Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dan bahan dibuat serta tutup dengan kertas. Tutup dengan penutup botol. Jangan terlalu ketat. Dari semasa ke semasa atau selang 3 @ 4 hari, bahan peraman dikacau/goncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil dalam proses penapaian ini.
4.      Baja ini siap dalam jangka 4 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai FAA
Kaedah penggunaan:
1.      Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau sudu besar ke dalam 5 liter air dan disiram kepada tanaman.
Nota : ikan yang sesuai ikan kembung, sardin, tenggiri dan tongkol

FPJ (Fermented Plant Juice)
Bahan-bahannya  :
1.      Gula merah (1 kg) (dicairkan dengan 2000 ml air)
2.      Sisa sayuran berdaun hijau
3.      Botol plastik
4.      Kertas putih A4
5.      Pengikat
Cara-cara :
1.      Sisa sayuran dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi
2.      Campurkan bersama gula merah atau molasses pada kadar 1:1 (100ml)
3.      Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kertas. Tutup dengan penutup. Dari semasa ke semasa atau selang 3 @ 4 hari, bahan peraman dikacau untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4.      Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai FPJ
Kaedah penggunaan :
1.      Jus yang ditapis pada kadar 5 ml atau satu sudu besar ke dalam 1 liter air dan disiram kepada tanaman

FPJ (Fermanted Fruit Juice)
Bahan-bahannya :
1.      Gula merah (1 kg) (dicairkan dengan 2000 ml air)
2.      Pisang masak. Jika boleh dapatkan kulit pisang yang telah hitam
3.      Botol plastik
4.      Kertas putih A4
5.      Pengikat
Cara-cara :
1.      Pisang dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi
2.      Campurkan bersama gula merah atau molasses pada kadar nisbah 1:1 (100ml)
3.      Masuk kedalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kertas putih kemudian penutup botol. Dari semasa ke semasa @ selang 3@4 hari, bahan peraman dikacau untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4.      Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai FFJ
Kaedah penggunaan :
1.      Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau satu sudu besar ke dalam 1 liter air dan disiram kepada tanaman.
Nota : buah-buahan yang masak dan manis seperti ciku, pisang, betik
Kulit telur (Cap)
Bahan-bahannya :
1.      Kulit telur yang telah dibasuh. Di keringkan dalam masa 5 minit.
2.      Cuka masak
3.      Botol plastic
4.      Kertas putih A4
5.      Pengikat
Cara-cara :
1.      Hancurkan kulit telur bagi mempercepatkan proses fermentasi. Sukat hasil kulit telur yang telah hancur
2.      Campukan bersama cuka dengan nisbah 1:10 (1 sudu besar)
3.      Masuk ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kertas dan ikat menggunakan gelang getah. Tutup dengan penutup botol. Jangan tutup terlalu ketat. Dari semasa ke semasa atau selang 3@4 hari bahan peraman dikacau/digoncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4.      Baja ini siap dalam jangka masa 4 minggu dan jusnya ditapis

Kehadiran bau :
Hamis, hapak, hangit, hanyir, hancing, busuk, tengik masam.
Pemerhatian :
Hari /
Warna pemeraman
Kehadiran bau gas (ada/tiada)
Tarikh
FAA
FPJ
FFJ
CaP
FAA
FPJ
FFJ
CaP
1
coklat
Hijau coklat
Coklat keperangan
Coklat cair& buih
Busuk hanyir
daun
pisang
masam
2
coklat
Hijau coklat
Coklat keperangan
Coklat cair
Busuk hanyir
Sedikit
masam
masam
masam
3
coklat
Coklat cair
Coklat kehitaman
Coklat cair
Busuk hanyir
masam
masam
masam
4
Coklat gelap
Coklat
Hitam
jernih
Busuk hanyir
masam
masam
masam
5
Coklat kehitaman
Coklat
Hitam
jernih
masam
masam
masam
masam
6
Coklat kehitaman
Coklat
Hitam
jernih
masam
masam
masam
masam
7
Coklat kehitaman
Coklat
Hitam
jernih
masam
masam
masam
Sangat
masam
Analisis
1. Mengapakah botol / bekas perlu ditutup?
Bekas perlu ditutup kerana untuk mengelakkan serangan serangga seperti lalat yang boleh menyebabkan proses baja organik terganggu.
2. Apakah unsur utama yang terdapat dalam
a)      FAA: Nitrogen
b)      FPJ: Nitrogen
c)      FFJ: Kalium
d)      FPJ: Phosporus
3. Mengapakah gula merah digunakan dalam baja organik.
Gula merah digunakan dalam baja organik ialah disebabkan gula merah tersebut mempunyai nutrient yang membantu pembiakan bakteria dan mempercepatkan proses penguraian.
4. Pemeraman manakah yang menghasilkan perubahan bau masam paling awal?
CaP (kulit telur) menunjukkan bau masam yang paling awal
5. Pemeraman manakah berubah warna paling cepat?
FFJ (Fermented Fruit Juice) menunujukkan perubahan warna yang paling cepat .
6. Mengapakah cuka digunakan dalam pemerapan CaP.
Cuka digunakan untuk membunuh bakteria pada kulit telur .
7. Buah epal tidak boleh digunakan untuk membuat baja FFJ. Bincangkan mengapa?
Buah epal tidak sesuai digunakan untuk membuat baja FPJ kerana struktur epal keras  dan juga mengandungi asid yang melambatkan proses penapaian.
8. Ikan air tawar tidak sesuai digunakan untuk membuat baja FAA. Bincangkan mengapa?
Ini kerana ikan air tawar mempunyai kadar nitrogen yang rendah dan tidak sesuai untuk membuat baja.
9. Adakah proses penampaian memerlukan cahaya? Terangkan jawapan anda
Tidak. Ini kerana bakteria hidup dengan aktif dalam gelap dan boleh mempercepatkan proses penapaian.
10. Kesimpulan dan perbincangan hasil daripada FAA, FPJ, FFJ dan CaP.  
Kesimpulannya, kesemua proses membuat baja ini memerlukan kehadiran bakteria untuk mempercepatkan proses penapaian dan tidak perlu diletakkan di tempat bercahaya kerana bakteria sangat aktif dalam keadaan gelap. Setiap dari baja ini mempunyai unsur nutrient tersendiri yang baik untuk tumbesaran pokok tersebut.



AMALI RACUN ORGANIK.
Pengenalan : membuat racun organik untuk membunuh serangga perosak.
Objektif : menghasilkan racun organik.
Bahan dan peralatan.
1.bawang putih                  air hujan
2. cili padi                          blander
3. minyak masak                bekas/mangkuk
4. sabun pencuci                 pisau
5. botol dan penutup

Bahan A (kisar)
Bawang putih
Cili padi – 6 biji
Air hujan – 300ml (satu cawan biasa)
Setelah kisar semua bahan A, peram selama 24 jam

Bahan B
Minyak masak (apa-apa jenis minyak pun boleh) - 1 sudu makan
Sabun pencuci pinggan (tak kisah apa pun)- 1 sudu teh
Alat:
Penapis                                        Botol penyembur (1.5l)
Cara :
1.      Tapis bahan A dan ambil patinya. Hampas kisaran boleh dibuang pada pangkal pokok untuk dijadikan baja.
2.      Simpan pati di dalam bekas dan masukkan ke dalam peti ais untuk tahan lama
3.      Masuk 100 ml pati dan bahan B ke dalam penyembur
4.      Isi air penuh botol penyembur (1.5l)
5.      Goncang sehingga semua bahan sebati
6.      Sembur sampai basah daun terutama bawah dengan kadar tiga hari sekali pada pokok bermasalah
Pemerhatian.
1.      Nyatakan perubahan warna dan bau pada racun buatan anda
Hari
Perubahan warna
Perubahan bau
1
Jernih, perang kemerahan
Masam dan pedih
2
Perang gelap
Masam dan tengik
3
Perang gelap
Masam dan tengik
4
Perang gelap
Masam dan tengik
5
Perang coklat
Masam, tengik dan busuk
6
Perang coklat
Masam, tengik dan busuk
7
Perang coklat
Masam, tengik dan busuk


Analisis:
1.      Mengapakah air hujan digunakan dalam pembuatan racun organik.
Air hujan digunakan kerana tidak mempunyai klorin dan bersifat neutral.
2.      Apakah bahan lain yang boleh diganti dengan :
a)      Bawang putih - serai
b)      Cili padi – halia, lada hitam
3.      Apakah fungsi bahan berikut ketika membuat penyemburan.
a)      Minyak masak – minyak masak digunakan semasa semburan untuk memastikan racun melekat pada daun dan memberi kesan yang baik untuk mencegah kehadiran serangga.
b)      Sabun pencuci – sabun pencuci bertindak sebagai ejen pembunuh serangga kerana apabila serangga tersebut terkena semburan ia boleh larut terus pada kulit serangga dan mematikannya.
4.      Apakah langkah-langkah keselamatan ketika menggunakan racun serangga.
a.       Bancuh racun serangga dengan sukatan yang betul
b.      Pastikan botol semburan tidak bocor dan isi racun dengan berhati-hati
c.       Memakai cermin mata, penutup muka dan hidung (mask) dan sarung tangan semasa melakukan proses penyemburan.
d.      Elakkan meracun melawan arus angin
e.       Cuci dengan air putih sebanyak mungkin jika terkena racun pada kulit badan
f.        Cucikan diri setelah selesai meracun

5.      Kesimpulan dan perbincangan
Kesimpulannya, racun organik merupakan racun yang selamat berbanding racun kimia dari segi keselamatan dan kesihatan manusia yang menggunakan racun untuk tanaman. Selain itu, racun organik juga merupakan ejen pembunuh yang baik untuk membunuh serangga perosak.


Jika pokok tiada masalah serangga, sembur juga sebagai kawalan.
Cuma sedikit peringatan, sembur sikit dahulu pada satu pokok. Ini kerana apabila sembur ramuan racun organik ini pokoknya menjadi layu. Jika pokok layu, terus basuh dengan air biasa sehingga hilang cecair racun organik ini pada pokok.

No comments:

Post a Comment

Mahasiswa petani minggu 13

Pembersihan Batas Pada minggu ke 13, merupakan minggu gotong-royong kami sekelas. Kami dikehendaki untuk membersihkan kawasan batas masi...